Ana içeriğe atla

7 Segment Display Nasıl Çalışır?

Bir deney ile sizlere bunu açıklayacağım.




Deneyde Kullanılan Araçlar:
·        Multimetre
·        100 ohm Direnç x 7
·        7447 Entegre
·        Breadboard
·        Güç Kaynağı
·        Bağlantı Kabloları
·        7 Parçalı gösterge
Deneyin Amacı:
1.      7447 Entegresinin Kurulması, çalıştırılması,pin numaralarının öğrenilmesi.
2.      7 parçalı gösterge çalışma mantığı

3.      7 parçalı göstergenin pin numaralarının öğrenilmesi

Devre Şeması:



Devre Şemasının Proteus Çizimi:
Dikkat: Proteusda 7447 Entegresinin toprak ve power (V0) Bağlantıları otomatik olarak yapılmıştır.
 Ve 1-2-6-7 numaralı bacaklara lojik 0 değeri verilmiştir.



Deney Hakkında Bilgiler ve Deneyin yapılışı

7 segment LED (7-parçalı sayısal LED)  Nedir:
7 segment LED (7-parçalı sayısal LED) gösterge en yaygın sayısal gösterge biçimlerinden biridir. Yedi çubuk parça 8 oluşturacak şekilde bitiştirilmiştir. Elemanın uç sayısını azaltmak amacıyla LED lerin ya anodları ya da katodları birleştirilir ve ortak-anod gösterge ya da ortak-katod gösterge adıyla bilinir. Displayin sağ alt tarafında ise bu deneyde kullanmadığımız ondalık nokta bulunur. Biz deneyde ortak anotlu gösterge(display) kullandık.

Dikkat: Ortak anotlu kırmızı 7-segment yani 7 parçalı  gösterge parça basına  maximum 30mA  akımla çalışıyor. Bu yüzden 100 ohm direnç kullandık ve 5V gerilim kaynağı ile devreyi besleyerek parçalara zarar vermedik.

7447 Entegresi Nedir:
İkilik sayı sisteminde kodlanmış bilgileri, anlaşılması ve değerlendirilmesi daha kolay bilgilere dönüştüren devrelere Kod Çözücü denir. 7447 entegresi ise ortak anotlu displayi çözümlemek için kullanılır.
Dikkat:  DCBA girişlerindeki değerlere karşılık 2’li sayı sisteminden 10’luk sisteme geçildiğinden entegre kod çözümlemesini şu şekilde yapar:



Önemli Not: A-B-C-D harfleri sırası ile 6-2-1-7 numaralı bacaklara karşılık gelecek şekilde dizilmiştir.
Yani bu denkleme göre küçük bir örnek vermek gerekirse
Display üzerinde 5 yazmak için
A ve C girişlerini lojik 0 yapmamız gerekir. (Proteus +Vcc Hattını otomatik bağlar.)

Yukarıda şeması verilen devre breaboard üzerine kurulur. Denkleme göre çözümleme yapılır.
0 çıktısı elde etmek için tüm pinler 0 konumuna getirilmelidir.
1 çıktısını elde etmek için: D pinili lojik 1 yapılarak çözümleme yapılır. Yani;
2 çıktısını elde etmek için c pini lojik 1 yapılarak diğer pinler lojik 0 hattına bağlanır.

3 çıktısını elde etmek için D ve C pini lojik 1 yapılarak diğer pinler lojik 0 hattına bağlanır.
4 çıktısını elde etmek için B pini lojik 1 yapılır ve diğer pinler lojik 0 konumuna getirilir.
5 çıktısını elde etmek için B pini ve D pini lojik 1 konumuna getirir. Diğer pinler ise lojik 0 hattına bağlanır.
6 çıktısı da benzer şekilde C ve B pini lojik 1 konumuna getirilip geriye kalan pinler lojik 0 konumuna getirilmesi ile oluşturulur.
7,8,9 benzer şekilde yapılır.
Tek sayılar elde edilirken D pini her zaman lojik 1 konumunda olmalıdır.
Deney Sonuçları:
0 ile 15 arasındaki değerlerin çıkışları aşağıda tablo ile verilmiştir.
9 degerinden sonra çıkışların bozulmasının nedeni tek display kullanmış olmamızdan kaynaklanır. Kullandığımız 7447 entegresi iki adet gösterge desteklemektedir ve çıkışları bu değere göre vermektedir.



















Bu blogdaki popüler yayınlar

Siemens S71200 Programlamaya Giriş Notları(1)

MÜHENDİSİN NOT DEFTERİ... DERS NOTU ŞEKLİNDEDİR, DÜZENLENECEKTİR. S71214 DCDCDC 1M bacağına 0 V verirseniz diğer girişleri tetiklemek için +24V kullanmalıyız. Analog girişler 0-10V arasında tetikenmelidir. Transistörlü PLC lerde çıkışlar +24V Q0.0 dan başlayarak adresleme yapılmaktadır. Profinet standart. Tüm ethernet kullanan sistemlerle kullanabilirsiniz. Memori kart sayesinde plc işlemlerini kayıt edebilirsiniz. Ortasında bulunan kapak içerisinde signal boardlar mevcut. Direk bağlantı yapılabilir. ÖRN: thermocouple. Haberleşme modulleri sol tarafa monte edilebilir. Örn RS485 Ray üzerine montaj yapılırken modülleri önceden monte etmek kolaylık sağlar. GSM-GPRS Modülü ile sms vb kontroller yapılabilir, Sim Kart ihtiyacı var. Sağ tarafa Thermocouple vb modül bağlantısı yaparken ray'a takarak tornavida yardımı ile konnektörü dışarı çıkarabilir. Tırnaklı bir yapısı var. (ilginç :)) CPU değişeceği zaman konektörler kolaylıkla tırnaklar yardımı ile ayrılabilir.  Sa

3D YAZICI PRUSA İ3 STEEL YAPIYORUZ (P3Steel)

1.Bölüm Malzeme Alırken dikkat etmeniz gereken noktalar ve maliyeti düşük yazıcılar toplamak için yukarıda bulunan video'yu izleyiniz. 3D Yazıcı Temel Bilgiler 3D yazıcı, 3 boyut da zemin üzerine kat kat çıkarak boşlukta 3D çizimleri oluşturan bir çeşit CNC Tezgahtır.  Bilgisayarda tasarlanan nesneleri aynı bir cnc gibi işler. Öncelikle çizim repetier programında katmanlara ayrılır. Yazıcı çizilen nesneyi katman katman alt tablaya plastik akıtarak yapar. Her bir katman üst üste gelerek çizime yükseklik verir 3. boyut kazandırılır.  Yazıcıların kartuşları filament olarak tanımlanır.Bir ipe benzeyen sert çubuk şeklinde filament rulo şeklinde satılmaktadır. PLA ve ABS en temel filament çeşitleridir. PLA doğaldır. Piyasada genellikle kg olarak satılır. Hazır olarak satılan bir çok model olmasına karşılık, OpenSource olarak nitelendirilen reprap 3 boyutlu yazıcılarda mevcut. Open Source kavramı dilimize açık kaynak kodlu olarak yerleşmiştir yani 3 boy