Ana içeriğe atla

Sıfırdan Her Şeyi ile Robot Kol Sistemi Kuruyoruz!

Merhaba değerli takipçiler yada Google ile sayfama düşen internet kullanıcıları, Uzun bir zaman aradan sonra tekrar teknik bir anlatım yapmaya karar verdim.


Sıfırdan Kendi Robot Kol  Sistemimizi kuracağız. Yazılım işi veya bu tarz hobi işleri herkesin hayal gücü ile farklılaşır. Ben bu yazı dizisinde size yol gösteren olmayı hedefliyorum.
Sözü fazla uzatmaya gerek duymadan anlatıma geçelim yavaş yavaş;

Burada yapay zeka konusuna değinmeden geçmek istemiyorum.  Bir çok kullanıcı yaptığı projede örneğin robot kol yapmış olsun, Robotik Sistem belli adımları tekrar ederek ve sensörlerden gelen bilgiyi kıyaslayarak hareket ediyor. Bu yapay zeka ile çalışan bir robot kol olmuş olmuyor. Sizin yazdığınız programı işleyen bir robot olmuş oluyor. Yapay Zekaya sahip bir robot kola nerede hangi işlemi yapması gerektiğini siz kod ile yazmazsınız. Kendisi milyonlarca işlemi inceleyerek nerede ne yapması gerektiğine karar verir ise o zaman yapay zekalı bir robot olmuş olur. Bizim yapacağımız robot kol kullanıcı tarafından istenilen şeyleri yerine getirecek şekilde çalışacak.


1) Robot Kasası 

Kartezyen Silindirik Küresel ve Eklemli robot kol olmak üzere farklı seçimler yapılabilir. Küresel silindirik ve Kartezyen sistemlerde kendi kordinat sistemleri örnek alınarak programda kolaylık ve anlaşılabilirlik sağlanabilir. Biz Eklemli Robot kol yapacağız. 
BCN3D MOVEO ismi ile bulabileceğiniz açık kaynak paylaşımlı  robot kol iskeletini kullanmaya karar verdim. Çin üzerinden 300 dolara plastik parçalarını satın alabileceğiniz bu modeli benim ile iletişime geçerek benden de satın alabilirsiniz. 








Bu arada kasayı daha önceden hazırladım, baskı süresi günler sürdü ve filament masrafı bir hayli belimi büktü. Sona yaklaştık artık çok büyük ölçüde baskılar tamamlandı. Ufak tefek eksikleri var ki onlarında acelesi yok. Buraya ekliyorum ki biraz heyecan uyandırsın bakalım,



 Baskı Sırasından Ufak Bir Video:


25 Saatten fazla sürede tamamlanan bir parçanın basılmasını ekranlarınızda görmektesiniz.





 Robot Kolun Şasesinide sizlere tanıttığıma göre elektronik malzemelerin listesinden devam edelim. 


2) Malzeme Listesi

Evet dostlar bir hayli kabarık bir malzeme listemiz olacak tahmin ettiğiniz üzere Elektronik parçaları bulmak çok zor değil. Ancak redüktörlü motorlar hala temin edemedim. 

Şaseyi Toplamak için Tüm Malzemelerin Listesi: TIKLA BANA 

Elektronik Malzeme listesi:
Arduino Mega2560 
Ramps 1.4
drv8825x6
vs. vs. Gerekli oldukça eklerim buralara canlanır.


3) Yazılım :) 


Yazının sıkıcı kısımları bitti bundan sonrası benim için daha eğlenceli olacak, Beklemede kalın. 







Bu blogdaki popüler yayınlar

Alternatif Akım Devrelerine Genel Bakış ve Anahtar Kelimeler

Ac Devrelerde Kapasitörler  Elektrik enerjisini depolayabilme yeteneğine sahip olan devre elamanına kapasitör denir. Kapasitans ise elektrik enerjisini depolayabilme şekli yeteneği veya gücüdür. Devrede Ac bir kaynak var ise bu kapasitör devrede gerilim değişimine karşı bir çeşit karşı güç veya zorluk gösterir.  Kaynak gerilimi kapasitör uçlarındaki gerilime eşittir ve kapasitör uçları arasından akar. Kapasitör üzerinden akan akım kapasitör üzerine düşen gerilimin zamana karşı değişimi ile doğru orantılıdır. Şekil 2 akım formülü üzerindende anlaşılabilir. Bu tür develere kapasitif devreler de denir. Akım Gerilimden daha önde ise devre kapasitif davranıyor demektir. Ac devrelerde kapasitörler AC akımın frekansı ile ters orantılı olarak değişen bir direnç gösterir. Buna kapasitif reaktans ismi verilir. Xc ile gösterilebilir. XC=1/2(pi)fC formülü ile bulunur. Aynı zamanda 2(pi) açısal frekansa eşittir. Kapasitörlerde Gerilim akımdan 90 derece geridedir. Bo...

7 Segment Display Nasıl Çalışır?

Bir deney ile sizlere bunu açıklayacağım. Deneyde Kullanılan Araçlar: ·         Multimetre ·         100 ohm Direnç x 7 ·         7447 Entegre ·         Breadboard ·         Güç Kaynağı ·         Bağlantı Kabloları ·         7 Parçalı gösterge Deneyin Amacı: 1.       7447 Entegresinin Kurulması, çalıştırılması,pin numaralarının öğrenilmesi. 2.       7 parçalı gösterge çalışma mantığı 3.       7 parçalı göstergenin pin numaralarının öğrenilmesi Devre Şeması: Devre Şemasının Proteus Çizimi: Dikkat: Proteusda 7447 Entegresinin toprak ve power (V0) Bağlantıları otomatik olarak yapılmıştır.  Ve 1-2-6-7 numaralı bacakl...

3D YAZICI PRUSA İ3 STEEL YAPIYORUZ (P3Steel)

1.Bölüm Malzeme Alırken dikkat etmeniz gereken noktalar ve maliyeti düşük yazıcılar toplamak için yukarıda bulunan video'yu izleyiniz. 3D Yazıcı Temel Bilgiler 3D yazıcı, 3 boyut da zemin üzerine kat kat çıkarak boşlukta 3D çizimleri oluşturan bir çeşit CNC Tezgahtır.  Bilgisayarda tasarlanan nesneleri aynı bir cnc gibi işler. Öncelikle çizim repetier programında katmanlara ayrılır. Yazıcı çizilen nesneyi katman katman alt tablaya plastik akıtarak yapar. Her bir katman üst üste gelerek çizime yükseklik verir 3. boyut kazandırılır.  Yazıcıların kartuşları filament olarak tanımlanır.Bir ipe benzeyen sert çubuk şeklinde filament rulo şeklinde satılmaktadır. PLA ve ABS en temel filament çeşitleridir. PLA doğaldır. Piyasada genellikle kg olarak satılır. Hazır olarak satılan bir çok model olmasına karşılık, OpenSource olarak nitelendirilen reprap 3 boyutlu yazıcılarda mevcut. Open Source kavramı dilimize açık kaynak kodlu olarak yerleşmiştir yani ...