Ana içeriğe atla

SCADA Nedir?

Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA)

Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama olarak Türkçeye çevirebiliriz. Bilgisayarları, ağ bağlantılarını,veri iletişimlerini  denetlemek ve yönetmek için grafiksel bir kullanıcı ara birimi sunan PLC ve PID denetleyiciler gibi cevre birimlerinin kontrol edilmesini sağlayan bir yazılımdır.


PLC  çalışma durumunu izleme, ayar noktası değişiklikleri yapma gibi imkanları kullanıcıya  önceden hazırlanmış operatör arayüzleri üzerinden sunar. SCADA yı bilgisayar sistemleri üzerinden ele almak gerekir.

SCADA, otomasyon protokolleri aracılığıyla farklı üreticilerden olsa bile çeşitli yerel kontrol modüllerine uzaktan erişim için evrensel bir araç olarak geliştirilmiştir. Çok büyük ve yönetmesi zor olan tesislerde bir noktadan tüm noktaları kontrol edebilme imkanını sunar. Yaygın olarak endüstriyel kontrol sistemlerinde kullanılır.

Örnek bir senaryo:

Yüzlerce konveyör hattından oluşan bir üretim tesisinde, Tek bir bilgisayar üzerinden hangi konveyörün arızalandığı kolaylık tespit edilir. Arıza nedeni ( Sürücü hata-Termik-sıkışıklık) kullanıcı bilgisayarına direk olarak aktarılır. Aynı zamanda Emniyet sistemleri (Acil stop butonları, foto sensörler) nedeniyle çalışmayı durdurmuş olan bir bölge SCADA üzerinden resetlenerek tekrar devreye alınabilir.

Bazı avantajları şu şekildedir.

* Sistemin her an izlenebilmesi
* Zaman ve iş gücü kazancı
* Üretim verilerinin kayıt ve analiz edebilmesi
* Sistemin enerji takibi ve tasarrufu
* Cezalı durumları engellemesi (Kompanzasyon vb.)
* Sahadaki durumdan haber alınması ve anında müdahale
* Sisteme yapılan müdahalelerin kayıt edilmesi
* Arıza riski olan bölgelerin tesbit edilebilmesi
* Sistemin işleyişi hakkında anında bilgi alınabilmesi (şalterlerin durumu vb.) gibi çok büyük avantajları bulunmaktadır.

En büyük dezavantajı ise, bu gibi sistemlerde oluşan bir arıza tüm bağlı olan sistemi kullanılamaz hale getirebilir. Haberleşme kopması durumda tüm saha ile iletişim kopar ve yönetmek imkansız hale gelir. Bunun için Ağlar Ring şeklinde tasarlanabilir, Birden fazla SCADA kontrol bilgisayarı kullanılabilir ve sürekli sistem yedekleri güncel tutulur.

Örnek SCADA sistemi



Bu blogdaki popüler yayınlar

Alternatif Akım Devrelerine Genel Bakış ve Anahtar Kelimeler

Ac Devrelerde Kapasitörler  Elektrik enerjisini depolayabilme yeteneğine sahip olan devre elamanına kapasitör denir. Kapasitans ise elektrik enerjisini depolayabilme şekli yeteneği veya gücüdür. Devrede Ac bir kaynak var ise bu kapasitör devrede gerilim değişimine karşı bir çeşit karşı güç veya zorluk gösterir.  Kaynak gerilimi kapasitör uçlarındaki gerilime eşittir ve kapasitör uçları arasından akar. Kapasitör üzerinden akan akım kapasitör üzerine düşen gerilimin zamana karşı değişimi ile doğru orantılıdır. Şekil 2 akım formülü üzerindende anlaşılabilir. Bu tür develere kapasitif devreler de denir. Akım Gerilimden daha önde ise devre kapasitif davranıyor demektir. Ac devrelerde kapasitörler AC akımın frekansı ile ters orantılı olarak değişen bir direnç gösterir. Buna kapasitif reaktans ismi verilir. Xc ile gösterilebilir. XC=1/2(pi)fC formülü ile bulunur. Aynı zamanda 2(pi) açısal frekansa eşittir. Kapasitörlerde Gerilim akımdan 90 derece geridedir. Bo...

7 Segment Display Nasıl Çalışır?

Bir deney ile sizlere bunu açıklayacağım. Deneyde Kullanılan Araçlar: ·         Multimetre ·         100 ohm Direnç x 7 ·         7447 Entegre ·         Breadboard ·         Güç Kaynağı ·         Bağlantı Kabloları ·         7 Parçalı gösterge Deneyin Amacı: 1.       7447 Entegresinin Kurulması, çalıştırılması,pin numaralarının öğrenilmesi. 2.       7 parçalı gösterge çalışma mantığı 3.       7 parçalı göstergenin pin numaralarının öğrenilmesi Devre Şeması: Devre Şemasının Proteus Çizimi: Dikkat: Proteusda 7447 Entegresinin toprak ve power (V0) Bağlantıları otomatik olarak yapılmıştır.  Ve 1-2-6-7 numaralı bacakl...

3D YAZICI PRUSA İ3 STEEL YAPIYORUZ (P3Steel)

1.Bölüm Malzeme Alırken dikkat etmeniz gereken noktalar ve maliyeti düşük yazıcılar toplamak için yukarıda bulunan video'yu izleyiniz. 3D Yazıcı Temel Bilgiler 3D yazıcı, 3 boyut da zemin üzerine kat kat çıkarak boşlukta 3D çizimleri oluşturan bir çeşit CNC Tezgahtır.  Bilgisayarda tasarlanan nesneleri aynı bir cnc gibi işler. Öncelikle çizim repetier programında katmanlara ayrılır. Yazıcı çizilen nesneyi katman katman alt tablaya plastik akıtarak yapar. Her bir katman üst üste gelerek çizime yükseklik verir 3. boyut kazandırılır.  Yazıcıların kartuşları filament olarak tanımlanır.Bir ipe benzeyen sert çubuk şeklinde filament rulo şeklinde satılmaktadır. PLA ve ABS en temel filament çeşitleridir. PLA doğaldır. Piyasada genellikle kg olarak satılır. Hazır olarak satılan bir çok model olmasına karşılık, OpenSource olarak nitelendirilen reprap 3 boyutlu yazıcılarda mevcut. Open Source kavramı dilimize açık kaynak kodlu olarak yerleşmiştir yani ...