Ana içeriğe atla

Solar Enerji Sistemi Bağ Evi Kurulumu

Merhaba arkadaşlar;
Bu projemizde sizlerle birlikte 1 kw/h kurulu panel gücü ve 3kw 2400VA inverter gücü ile birlikte 100Ah 24V akü kurulumunu anlatacağım.

Temelde solar paneller Foton ismini verdiğimiz küçük enerji parçacıklarını yakalayarak akım elde etmemize yarayan cihazlardır. fotovoltaik panel adı da verilir.
Akıllı İnverter ise üzerinde hem akü şarj kontrol devresi hemde 24 Volt DC gerilimi 220 Volt AC (50 veya 60HZ) evirmeye işini aynı anda yapabilir. 2400 VA çıkış gücüne sahip bir inverter daha fazla yüklenirse kendisini kapatarak korumaya alır. Ancak cihaza ikinci bir koruma yapabilmek adına sigorta kullanmayı tavsiye ederim. Akü ile inverter arasında (2400/24=100 Amperlik )   DC sigorta kullanılabilir. DC sigorta temininde sıkıntı yaşayan arkadaşlar AC otomatik sigortada kullanabilirler.






Güç Hesabı Nasıl Yapılır:

Bazı Örnek Watt değerleri:


  • Mini buzdolabı 480 watt / 24 saat elektrik harcar (A+ sınıfı)
  • Orta Boy buzdolabı 608 watt / 24 saat elektrik harcar (A+ sınıfı)
  • Büyük Boy buzdolabı 962 watt / 24 saat elektrik harcar (A+ sınıfı)
  • Çamaşır makinesi 800 watt / saat 
  • Elektrik süpürgesi 1.450 watt / saat
  • Bulaşık makinesi 1.800 watt

    Öncelikle Solar sistem ile hangi cihazları günde kaç saat kullandığımızı tespit etmemiz gerekli.

    Örneğin:
  • Philips Essential Led Ampul 6W*5 günde 5 saat günde 30watt enerji harcar.
  • Orta boy buz dolabı : Günde 608 watt 
  • Elektrikli su ısıtıcısı günde 10DK kullanım ile :Günde 400 watt 
  • (Önemli not: Elektrikli su ısıtıcısı anlık gücü 2400watt seviyesindedir. )


    Yukarıdaki örnek ile birlikte 24 saat sonunda enerji ihtiyacımız;


    30+608+400=1038Wh olur.

    Güneş paneli Hesabı:

    Bulunduğumuz ilde günlük güneşlenme saati 5 saat olarak kabul edelim.
    2 Gün güneş görmeyen bir yerde 3114 Wh (günde) enerji üretmemiz gerekir.
    3114/5saat = 622 watth enerjiyi 1 saatde üretecek panelimiz olmalı. 3 adet 250watt panel kullanılarak sorun çözülebilir.
    Ancak ben panelleri hurdacıdan temin ettim. Bir santralde dolu yağışı sonrası camları kırılmıştı. içlerine su almasını önlemek için cam cila (vernik) ile panellerin üstünü kapladım. 4 Adet panel kullandım.

    enerji depolayacak akülerin kapasiteside günlük kullanımın yaklaşık 2 katı alınarak kullanılabilir. bu sistemde kışın buz dolabı çalışmayacağı için enerji ihtiyacımız da büyük ölçüde düşecektir. Maddi imkanlar gereği 100 AH 12V 2 adet deep cycle jel akü temin ederek bağlantıyı gerçekleştiridim.

    MC4 konnektör kullanmak yerine kablolaru birbirine doladım ve etrafına oksitlenmeyi önlemek için Dayson marka silion sıktım.

    Genel Bağlantı Şeması:
Solar Sistem Temel Bağlantı Şekli


Panel Üzerine Cila Çekmek

Evet arkadaşlar sistem kullanacağımız panelleri ben hurdacıdan temin ettim. Konektör uçlarını voltmetre kullanarak paneli güneşe çevirip ölçtüm. Voltaj alınabiliyordu. Hurdacıdan aldığım paneller dolu yağışına maruz kalmışlar, Bu yüzden üstlerinde çatlak oluşmuştur. Bu çatlaklar yağmur suyu geçirerek kısa devre oluşumu riskine neden olabilirdi. Üzerine iki kat cila çekerek yağmur suyu almasını engelledik. 

Solar Panel Arkası
Güneş panelinin arkasından bir görüntü. MC4 Konektör kullanmadan bu şekilde bir çözüm bulduk. Mc4 konektörler çok pahalı ve biz burada yüksek voltaj taşıması işi yapmıyoruz. 35 volt seviyesinde bir gerilim için bunlar yeterli olacak.


İnvertörden bir görüntü
İnvertör duvar üzerine monte edildi. Akü ile arasında 100 amper akım taşıyabilecek bir kablo tercih ettik. (24V*100A=2400watt)
Aküler birbirine seri şekilde bağlandı( 12V+12V=24V)
İnvertör çıkışına Kaçak akım rölesi konulud  birisi elektriğe çarpılırsa, bu sigorta devreye girecek ve enerjiyi kesecek, arkasından da ( 3000 watt/220Volt=10amper) 10 amper sigorta konularak aşırı yük sırasında sigortanın devreyi kesmesi ve invertörün zarar görmemesi hedeflendi.Paneller Çatıya uygun açı ile monte edildikten sonra görüntü şu şekilde oldu,

Montajdan sonra paneller


Yukarıda bahsedilen sistem 6 aydır sorunsuz olarak çalışmaktadır. Zaten bizim enerji ihtiyacımız düşüktü. Temel amacımız aydınlatma sağlamak ve zaman zaman su ısıtıcısını kullanmaktı.


Panel invertör arasında voltaj düşümünü engellemek için orjinal solar kablo kullanıldı

Bahçe evinden bir görüntü
O iş tamam..

Bu blogdaki popüler yayınlar

7 Segment Display Nasıl Çalışır?

Bir deney ile sizlere bunu açıklayacağım. Deneyde Kullanılan Araçlar: ·         Multimetre ·         100 ohm Direnç x 7 ·         7447 Entegre ·         Breadboard ·         Güç Kaynağı ·         Bağlantı Kabloları ·         7 Parçalı gösterge Deneyin Amacı: 1.       7447 Entegresinin Kurulması, çalıştırılması,pin numaralarının öğrenilmesi. 2.       7 parçalı gösterge çalışma mantığı 3.       7 parçalı göstergenin pin numaralarının öğrenilmesi Devre Şeması: Devre Şemasının Proteus Çizimi: Dikkat: Proteusda 7447 Entegresinin toprak ve power (V0) Bağlantıları otomatik olarak yapılmıştır.  Ve 1-2-6-7 numaralı bacaklara lojik 0 değeri verilmiştir. Deney Hakkında Bilgiler ve Deneyin yapılışı 7 segment LED   ( 7-parçalı sayısal LED )   Nedir: 7 segment LED (7-parçalı sayısal LED) gösterge en yaygın sayısal gösterge biçimlerinden biridir. Yedi çubuk parça 8 oluştura

Siemens S71200 Programlamaya Giriş Notları(1)

MÜHENDİSİN NOT DEFTERİ... DERS NOTU ŞEKLİNDEDİR, DÜZENLENECEKTİR. S71214 DCDCDC 1M bacağına 0 V verirseniz diğer girişleri tetiklemek için +24V kullanmalıyız. Analog girişler 0-10V arasında tetikenmelidir. Transistörlü PLC lerde çıkışlar +24V Q0.0 dan başlayarak adresleme yapılmaktadır. Profinet standart. Tüm ethernet kullanan sistemlerle kullanabilirsiniz. Memori kart sayesinde plc işlemlerini kayıt edebilirsiniz. Ortasında bulunan kapak içerisinde signal boardlar mevcut. Direk bağlantı yapılabilir. ÖRN: thermocouple. Haberleşme modulleri sol tarafa monte edilebilir. Örn RS485 Ray üzerine montaj yapılırken modülleri önceden monte etmek kolaylık sağlar. GSM-GPRS Modülü ile sms vb kontroller yapılabilir, Sim Kart ihtiyacı var. Sağ tarafa Thermocouple vb modül bağlantısı yaparken ray'a takarak tornavida yardımı ile konnektörü dışarı çıkarabilir. Tırnaklı bir yapısı var. (ilginç :)) CPU değişeceği zaman konektörler kolaylıkla tırnaklar yardımı ile ayrılabilir.  Sa

3D YAZICI PRUSA İ3 STEEL YAPIYORUZ (P3Steel)

1.Bölüm Malzeme Alırken dikkat etmeniz gereken noktalar ve maliyeti düşük yazıcılar toplamak için yukarıda bulunan video'yu izleyiniz. 3D Yazıcı Temel Bilgiler 3D yazıcı, 3 boyut da zemin üzerine kat kat çıkarak boşlukta 3D çizimleri oluşturan bir çeşit CNC Tezgahtır.  Bilgisayarda tasarlanan nesneleri aynı bir cnc gibi işler. Öncelikle çizim repetier programında katmanlara ayrılır. Yazıcı çizilen nesneyi katman katman alt tablaya plastik akıtarak yapar. Her bir katman üst üste gelerek çizime yükseklik verir 3. boyut kazandırılır.  Yazıcıların kartuşları filament olarak tanımlanır.Bir ipe benzeyen sert çubuk şeklinde filament rulo şeklinde satılmaktadır. PLA ve ABS en temel filament çeşitleridir. PLA doğaldır. Piyasada genellikle kg olarak satılır. Hazır olarak satılan bir çok model olmasına karşılık, OpenSource olarak nitelendirilen reprap 3 boyutlu yazıcılarda mevcut. Open Source kavramı dilimize açık kaynak kodlu olarak yerleşmiştir yani 3 boy