14 Mayıs 2018 tarihinden itibaren "ASKERLİK YOKLAMASI" işlemleri E-DEVLET üzerinden yürütülecektir. Askerlik yoklaması işlemlerinizi askerlik şubelerine gitmenize gerek kalmadan İnternet de E-DEVLET üzerinde başlatabilir ve aile hekiminize giderek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.
E-YOKLAMA'DA Yükümlülerin yapacakları işlemler:
1) Mevcut değilse PTT şubesine giderek E-DEVLET şifresi alın..
2) https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu Adresine giriş yapın.
3) Kimlik Bilgileriniz ve şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
4) Ön bilgilendirme yazısını dikkatli şekilde okuyunuz.
Aşağıdaki örnekteki gibi olmasına dikkat edin.
7) Tüm Soruları cevaplayıp Kaydet tuşuna Basın. Aşağıdaki Mesajı alacaksınız.
Ve en son not olarak:
E-YOKLAMA'DA Yükümlülerin yapacakları işlemler:
1) Mevcut değilse PTT şubesine giderek E-DEVLET şifresi alın..
2) https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu Adresine giriş yapın.
3) Kimlik Bilgileriniz ve şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
4) Ön bilgilendirme yazısını dikkatli şekilde okuyunuz.
- Bu hizmetten, 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu gereğince Askerlik yoklama işlemlerini yaptırmakla yükümlü vatandaşlarımız faydalanabilmektedir.
- Hakkınızda daha önceden sağlık nedeniyle erteleme kararı verilmişse yoklama işlemlerinizi en yakın askerlik şubesinde yaptırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde e-Devlet Kapısından başlatacağınız yoklama işlemleriniz geçersiz sayılacaktır.
- Askerlik yoklama başvurunuzu tamamlamak için doldurmanız gereken iki adet bilgi formu bulunmaktadır. Bu formlar;
• Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu
• Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu.
Bu formları doldurduktan sonra Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre kayıtlı olduğunuz Aile Hekimine giderek "Askerlik Yoklaması Sağlık Muayenesi" işlemlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. - Aile Hekiminizce hakkınızda verilecek Askerlik Yoklaması Sağlık Muayenesi kararına, 30 işgünü içerisinde en yakın Askerlik şubesine müracaat ederek itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
- Burada bildireceğiniz beyanlarınız sizleri yasal sorumluluk altına sokmaktadır. Yanlış veya doğru olmayan bilgileriniz tespit edildiği takdirde hakkınızda hukuki işlem başlatılacaktır.
- Dolduracağınız “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu” ve “Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu” belgesi üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numaranız, paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından “ASAL Yoklama Başvurusu Belge Doğrulama” hizmeti ile görüntülenebilecektir.
- Dolduracağınız bilgiler ile ilgili tereddütleriniz var ise, en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığına başvurunuz.
5) Bilgilendirme yazısını okudum anladım ve kabul ediyorum seçeneğini işaretledikten sonra devam et tuşuna basınız.
6) iletişim bilgilerinizi giriniz ve vesikalık fotoğrafınızı yükleyinAşağıdaki örnekteki gibi olmasına dikkat edin.
7) Tüm Soruları cevaplayıp Kaydet tuşuna Basın. Aşağıdaki Mesajı alacaksınız.
Başvuru işlemi başarıyla gerçekleştirilmiştir.
- Doldurmuş olduğunuz formların çıktısını almanıza gerek yoktur.
- Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre kayıtlı olduğunuz Aile Hekimine gitmeniz ve Askerlik Yoklaması Sağlık Muayenenizi yaptırmanız gerekmektedir.
- Aile Hekiminizdeki işlemlerinizi tamamladıktan sonra askerlik şubenize gitmenize gerek yoktur. Ancak Yoklama Kaçağı durumunda iseniz, ADNKS askerlik şubesine giderek sevk işleminizi yaptırmanız gerekmektedir, aksi takdirde cezalı durumuna düşeceksiniz.
- Aile Hekiminizce hastaneye sevk edilmeniz halinde hastanedeki işlemlerinizi tamamlamayı müteakip bir (-1-) işgünü sonrasında hastane evraklarınızla birlikte en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.
- Aile hekimi tarafından ileri tetkik maksadıyla aile hekiminin bulunduğu memuriyet mahalli dışındaki hastaneye sevk edilmeniz halinde, buna ilişkin harcırahınızın ödenebilmesi için hastane çıkışında, hastanede teşhis ve tanı için ayakta geçirdiğiniz günleri gösterir onaylı belgeyi hastaneden alarak bir (-1-) işgünü sonrasında askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir.
- Askerlik ertelemesi, askerlik muafiyeti ve askere sevk tehiri ile ilgili işlemleriniz için evraklarınızla birlikte en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.
- Talep etmeniz halinde Aile Hekiminizdeki veya Hastaneye sevk edilmeniz halinde hastanedeki işlemlerinizi tamamlamayı müteakip bir (-1-) işgünü sonrasında en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığından veya e-Devlet Kapısı üzerinden Askerlik Durum Belgesi alabilirsiniz.
- Sevk edileceğiniz eğitim merkezi veya sınıf okulu belli olduktan sonra sevk belgenizi e-Devlet Kapısı üzerinden alabilirsiniz. Yoklama esnasında belirttiğiniz bonservis belgenizi yanınızda götürmeniz gerekmektedir.
ÖNEMLİ: Askerlik yoklamalarını zamanında yaptırmayan yükümlülerin cezalı duruma düşecekleri için zamanında yaptırmaları menfaatlerine olacaktır.